ΟΙΝΟΙ ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ
ΠΓΕ ΜΕΤΕΩΡΑ
Το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ αποτελεί τον οικογενειακό αμπελώνα της οικογένειας Τσιλιλή. Τα αμπελοτόπια του κτήματος εκτείνονται γύρω από το Προϊστορικό Σπήλαιο της Θεόπετρας, στους πρόποδες των Μετεώρων, ανήκοντας στην Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μετέωρα.

Στο Σπήλαιο της Θεόπετρας μαρτυρούνται τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στον ελλαδικό χώρο όπου ανακαλύφθηκαν, ανάμεσα στα άλλα, κουκούτσια σταφυλιών από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή, αποδεικνύοντας την πανάρχαια συνύπαρξη του τόπου με το αμπέλι και το κρασί. Στους Βυζαντινούς χρόνους, η καλλιέργεια της αμπέλου και η εξέλιξη της οινοποίησης πέρασε στα χέρια των μοναχών των Μετεώρων, εγκαθιδρύοντας μία μακρά παράδοση οινικής κουλτούρας στην περιοχή.

Το μυστηριακό περιβάλλον των Μετέωρων μεταλαμπαδεύεται στον οίνο μέσω ενός ιδιαίτερου terroir, της σπάνιας σύστασης του εδάφους και του ηπειρωτικού κλίματος και καθιστά την περιοχή διαχρονική κοιτίδα παραγωγής κρασιών, με ξεχωριστό χαρακτήρα και υψηλή ποιότητα.

Σήμερα, η οικογένεια Τσιλιλή δημιούργησε ένα πρότυπο οινοποιείο, με σκοπό την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής, την αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών και «πάντρεμά τους» με ποιοτικές διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.