Η ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΣΙΛΙΛΗ

Η αποσταγματοποιία ΤΣΙΛΙΛΗ, πρωτοπόρος παραγωγός τσίπουρου,  «σπουδάζει» και εξελίσσει την τέχνη του τσίπουρου πάνω από 20 χρόνια, δημιουργώντας αποστάγματα που αποθεώνουν το σταφύλι και τέρπουν τις αισθήσεις. 

Μυημένοι στην τέχνη της απόσταξης από τον παππού και τον πατέρα τους, τα αδέλφια Μάκης και Κώστας Τσιλιλής δημιούργησαν την αποσταγματοποιία το 1989, στη Ράξα Τρικάλων, στη σκιά των ιερών βράχων των Μετεώρων. Όραμά τους υπήρξε, από την πρώτη στιγμή, να επαναφέρουν δυναμικά το τσίπουρο στο προσκήνιο και να αναδείξουν την πλούσια παράδοση της περιοχής τους, ενός τόπου απόλυτα συνυφασμένου με την τέχνη της απόσταξης του σταφυλιού. Το Τσίπουρο Τσιλιλή αποτελεί το πρώτο τσίπουρο που εμφιαλώθηκε στη Θεσσαλία και σήμερα κατέχει κορυφαία θέση στην καρδιά των καταναλωτών.

Σήμερα, η νέα γενιά της οικογένειας συνεχίζει την ποιοτική εξέλιξη της κουλτούρας της απόσταξης. 

Οι επιστήμονες και οι τεχνικοί της εταιρίας ΤΣΙΛΙΛΗ χρησιμοποιούν συνδυαστικά τις τελευταίες εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας και τις κλασικές ποιοτικές μεθόδους στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της αποσταγματοποιίας,  προκειμένου να αποσπάσουν όλη τη γεύση και όλα τα αρώματα του σταφυλιού και να τα συμπυκνώσουν στο αρωματικό, κρυστάλλινο ελληνικό ποτό.


Η πρώτη ύλη:

Η πρώτη ύλη για το Τσίπουρο Τσιλιλή είναι σταφύλια αρωματικών ποιοτικών ποικιλιών, που καλλιεργούνται   σε επιλεγμένα αμπελοτεμάχια της Θεσσαλικής γης κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα υγιή, καλά ωριμασμένα σταφύλια συλλέγονται χειρωνακτικά, αποβοστρυχώνονται και οινοποιούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και περιβάλλοντος.

Μετά το τέλος της ζύμωσης, συλλέγεται ο οίνος ελεύθερης ροής και τα στέμφυλα (οι φλούδες των σταφυλιών) μεταφέρονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου φυλάσσονται αεροστεγώς σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τη στιγμή της απόσταξης. Είναι αυτοί οι παράγοντες που καθιστούν την πρώτη ύλη του τσίπουρου ποιοτική, αρωματική και φρέσκια, έτοιμη να αναδειχθεί μέσα από την απόσταξη.


Η απόσταξη:

Η απόσταξη λαμβάνει χώρα σε μικρούς, ασυνεχείς, χάλκινους-ανοξείδωτους αποστακτήρες με χρήση ατμού. Τα στέμφυλα αποστάζονται αργά και υπομονετικά σε ελεγχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες μέσα από ένα σύστημα πολλαπλών δίσκων. Μόνο η «καρδιά του αποστάγματος», απαλλαγμένη από βλαβερές ουσίες και έχοντας τα πιο φίνα και καθαρά αρώματα και μεστή, βελούδινη γεύση, συλλέγεται για να αποτελέσει το Τσίπουρο Τσιλιλή.

Το αποτέλεσμα είναι ένα απόσταγμα αρωματικό, διατηρώντας τα ποικιλιακά αρώματα του σταφυλιού, μαλακό και φινετσάτο, απαλλαγμένο από βλαβερές ουσίες.

Στην περίπτωση του τσίπουρου με γλυκάνισο, η απόσταξη πραγματοποιείται με την παρουσία ελληνικού μάραθου που αρωματίζει το απόσταγμα με γλυκές πικάντικες νότες.


Η ωρίμανση:

Μετά την απόσταξή τους, το τσίπουρο και το απόσταγμα σταφυλιού είναι απαραίτητο να σταθεροποιηθούν και να ωριμάσουν για ένα διάστημα. Αυτό επιτυγχάνεται με την παραμονή τους είτε μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές είτε σε βαρέλια γαλλικής και αμερικάνικης δρυός.

Στις ανοξείδωτες δεξαμενές διατηρούν τη διαφάνεια τους στην όψη και το φρέσκο ανθικό και φρουτώδες αρωματικό προφίλ με φινετσάτη δομή. 

Με την παραμονή τους σε δρύινα βαρέλια, το τσίπουρο και τα αποστάγματα σταφυλιού αποκτούν, με την πάροδο του καιρού, κεχριμπαρένιο χρώμα. Επιπλέον, οι τανίνες του ξύλου προσθέτουν πολυπλοκότητα και ισορροπία στο απόσταγμα. Παράλληλα, του προσδίδουν σύνθετο χαρακτήρα, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά αυτά των μπαχαρικών, των αποξηραμένων φρούτων, του μελιού, του καπνού και της σοκολάτας. Ο ελάχιστος απαραίτητος χρόνος παραμονής στα δρύινα βαρέλια, με βάση τη νομοθεσία,  είναι 6 μήνες, αλλά τα αποστάγματα Τσιλιλή παλαιώνουν για τουλάχιστον 5-12 χρόνια κάτω από συνθήκες ηρεμίας.


Το φινίρισμα:

Μετά την απόσταξη, το απόσταγμα αραιώνεται με αγνό, καθαρό νερό, που κατεβαίνει από τα βουνά της περιοχής, σε αλκοολικό βαθμό 41% vol. για να εκφράσει πιο δυναμικά τα αρώματά του.


Η συκευασία:

Τέλος, τα αποστάγματα Τσιλιλή εμφιαλώνονται σε κομψές γύαλινες συσκευασίες, που η αισθητική τους αναδεικνύει  την ποιότητα και τη νοσταλγική διάθεση των προιόντων.